Primerna obleka za polet

 

Foto: Branko Čeak

 

 

Priporočljiva obleka in obutev je taka, kot bi šli v enakem vremenu v naravo na sprehod. Za jutranje polete priporočamo močnejšo in po možnosti nepremočljivo obutev zaradi rose na travnikih. Močno odsvetujemo obutem z visokimi petami. V primeru, da nosite visoke pete lahko pilot  od vas zahteva, da se sezujete tik pred manevrom pristanka zaradi vaše varnosti.

V hladni polovici leta pa posebej priporočamo predvsem toplo obutev. Temperature na višinah, kjer leti balon, niso bistveno nižje, kot smo jih vajeni na tleh. Dejansko so zjutraj lahko celo za malenkost višje v višini zaradi temperaturne inverzije. Vetra pri potovanju z balonom ni čutiti, saj se premikamo skupaj z zrakom oziroma vetrom, tako da ni potrebe po nobeni dodatni obleki, kot bi jo nosili na tleh v istih vremenskih pogojih.

Balonarstvo je prostočasna aktivnost v naravi zato priporočamo obleko, ki ni občutljiva na madeže. Gorilec balona  lahko včasih proizvaja  kondenzat v obliki umazanih vodnih kapljic, ki se lahko znajdejo tudi na vaši obleki. Pilot nima kontrole nad tem tako, da priporočamo nošenje neobčutljivih oblačil.

Priporočamo vam tudi, da s seboj prinesete rezervno obutev in  nogavice v primeru, da se vaša obutev zmoči na jutranji rosi.

Priporočamo, da s seboj prinesete tudi kakšno pokrivalo kot so športne kapice ali kaj podobnega , ker je včasih občasno sevanje plamena od gorilca balona lahko moteče še posebej v vročih jutrih.

 

 

 

 

 

Balonarski center Barje d.n.o.

Flandrova ulica 1, 1000 Ljubljana

E: info@bcb.si

M: +386 (0)41 66 45 45

Tel.: +386 (0)1 512 92 20

DŠ: SI46125230, MŠ: 5903718000

TRR: IBAN SI56 0204 5003 5455 340 (NLB d.d.)

Balonarski center Barje 2013 / Vse pravice pridržane / Oblikovanje in izvedba: Retrogarda